Piwo rzemieślniczy – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – jaki materiał użyć
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jak zrobić
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i cenionych pośród alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, nietuzinkowym smakiem oraz całkiem przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku możemy znaleźć tysiące różnych jego rodzai, przez co czasami ciężko jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś na temat piwa, jego produkcji, rodzajach, kosztach, jakości oraz istotności miejsca warzenia. Najbardziej znane są bez wątpienia browary koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; najczęściej są to trunki o niższej jakości oraz wartości, gdyż produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, porządniej wykonywanym. Czym więc jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są pasjonaci sztuki piwnej, dla których jakość i staranność wykonania jest najważniejsza. Z jakiego powodu? Ponieważ są to minibrowary, własne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane na własną rękę, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Klienci są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub zacząć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania odpowiedniej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Dziś dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja trunku samemu cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak klasa, skład, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter trunku duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa